Višesmjerna Multicom skela

Skele

Svi elementi sistema Multicom izrađeni su u različitim dužinama i raznih dimenzija kako bi bili pogodni za upotrebu na svim vrstama građevina. Prilagodljivost centralnog čvora daje mogućnost pravljenja polukružnih oblika skele kako bi se izašlo u susret najraznovrsnijim zahtjevima građenja. Prilikom montiranja, nakon stopa, montiraju se polazni elementi a spajanjem prečki i dijagonala kompletira se prvi nivo u visini tla te tako omogućava jednostavna provjera horizontalnog poravnanja skele.

skela multicom
  • 1. Skela MC - Zgrada Carignano – Torino

Sistem omogućava postavljanje radnih površina na svakih 50 cm visine a ne na svaka dva metra kao što je to kod skela sa montažnim ramom, čime se dobivaju međupovršine na visinama koje odgovaraju svim potrebama gradilišta. Ova osobina je izuzetno cijenjena u sektoru brodogradnje i industrijske gradnje. To su razlozi zbog kojih je MULTICOM najbolji sistem skela kako za novogradnju tako i za sanaciju objekata. Sistemom MULTICOM mogu se napraviti fasadne skele svih vrsta, tornjevi za podupiranje ili za betoniranje ploča, javna stepeništa visine do 60 m, krovovi visine do 30 m, prolazi za pješake, javna i stepeništa za evakuaciju, pozornice i tribine za sportske i kulturno-zabavne manifestacije, kao i specijalne konstrukcije. Modularna skela garantuje visok stepen zaštite uposlenog osoblja. Kupiti skele sa najsavremenijim zaštitnim karakteristikama znači obezbijediti sebi proizvod siguran i u budućnosti. MULTICOM je odobren i certificiran prema italijanskim i evropskim propisima. Strogi testovi ispitivanja i provjere kvaliteta prije proizvodnog lanca garantuju kvalitet i trajnost materijala.

Mreža modularnosti

skela multicom, mreža modularnosti

Sklapanje

Multicom karakteriše sistem brzog spoja što omogućava brzo i sigurno povezivanje vertikalnih (uspravni elementi) i horizontalnih elemenata (grede i prečke) i/ili dijagonalnih elemenata.
Brzi spoj je sastavljen od tri elementa:
- probušena pločica (rozeta);
- spojnica glave (prečki, poprečnih greda i dijagonala);
- klin;
Spojnica glave ubacuje se u probušenu pločicu (sl.2), potom se klin spušta tako da klizi u otvor probušene pločice i nabije se jednim udarcem čekića (sl. 3).
Specifični oblik spojnice glave omogućava da se jednim udarcem čekića u klin dobije čvrsta povezanost koja se može porediti sa fiksnim spojem (sl. 4). Izvlačenje klina iz spojnice glave sprečava zakovica postavljena na rub klina. Ovaj spoj svojim mehanizmom za blokiranje (spojnica glave-probušena pločica-klin) formira ugao od tačno 90° u odnosu na horizontalnu površinu oslonca.

skela multicom detalji
  • 2 - 3 - 4. Prikaz povezivanja, spojnica glave-probušena pločica

Nosive skele

Nosive skele se sastoje od metalnih podnica napravljenih od kalema pocinčanog lima hladnim oblikovanjem a proizvode se u potpuno automatizovanim postrojenjima. Metalne podnice imaju neklizajuću površinu koja omogućava maksimalnu sigurnost tokom rada na skeli. Opremljene su kukama koje su neravnomjerno raspoređene što omogućava spajanje glava – glava na istoj prečki i/ili poprečnoj gredi.

Specifičan oblik ovih kuka garantuje stabilnost podnica pri drmanju skele. Sve podnice imaju ugrađen osigurač protiv vjetra i široke su 30,6 cm tako da se, kombinujući kompenzacione elemente i podnice sa kukom, dobije radni pod skele bez otvora i razmaka. Nosive metalne skele koriste se za teretne platforme ili platforme sa koncentrisanim opterećenjem (npr: upotreba ručnog viljuškara na platformi) koje trebaju biti pokrivene pločicama za raspoređivanje opterećenja.

dimenzije skele multicom
skela multicom, crkva san giovanni, celano
  • 5. Crkva San Giovanni - Celano (AQ)

Teretne rampe i platforme

Sistem MULTICOM omogućava izgradnju teretnih rampi i platformi koje se takođe mogu koristiti i sa klasičnim skelama sa ramom. Nosivost i veličina teretnih rampi i platformi mijenjaju se zavisno od potreba gradilišta. Povezivanje sa ramovskim konstrukcijama je veoma jednostavno a ostvaruje se pomoću dvostrukih spojnica. Za upotrebu teretnih rampi ili platformi u svakom slučaju neophodan je proračunski izvještaj sa potpisom stručnog inženjera.

skela multicom teretne rampe
  • 6. Teretne rampe

Toranjske stepenice

Penjati se i silaziti kroz otvore na podnicama skele ponekad može biti zaista teško. Zbog toga sistem MULTICOM nudi mogućnost sastavljanja toranjskih stepenica, u nizu ili jedne iznad drugih, koje se mogu koristiti kako unutar dodatnog prostora skele MULTICOM tako i s vanjske strane klasičnih sistema skela sa ramom. Dimenzije u osnovici konstrukcije su 150 x 250 cm sa odmorištem na svaka 2 m; mogu biti montirane sa osnovnim elementima sve do visine od 60 m. Prilazne stepenice sa aluminijskom konstrukcijom široke su 61,2 cm; rukohvati ergonomskog oblika slijede nagib rampe stepenica isto kao i unutrašnji rukohvati montirani na samu rampu. Za upotrebu toranjskih stepenica neophodan je proračunski izvještaj sa potpisom stručnog inženjera.

skela multicom podizanje toranjskih stepenica
  • 7. Podizanje toranjskih stepenica
skela multicom moduli
skela multicom moduli
skela multicom moduli

See too

more information related to Skele